(wijzigingen voorbehouden)

Forum Gastronomicum Theater

12.30-14.00 uur
Persian Caviar Trophy
De deelnemers aan de Persian Caviar Trophy worden uitgenodigd om een origineel gerecht te creëren waarin kaviaar is verwerkt en dat te combineren met een wijn (of andere drank) naar keuze. Een van de allerbeste manieren om je als restaurant te onderscheiden is immers je gasten te verrassen met een originele, creatieve wijn-spijscombinatie. En dan liefst met een bijzondere wijn (of andere drank) of een niet-alledaags ingrediënt. In dit geval is dat dus met kaviaar. Toprestaurants strijden tijdens Gastronomie-Fine Food Professional om de hoofdprijs: 10 x 250 gram Blck Pearl Caviar by Akef.

Deelnemende restaurants o.a.:

  • Andre Gerrits – ’t Amsterdammertje (*) – Loenen aan de Vecht
  • Arjan Kuipers – De Ertepeller – Papendrecht
  • Moon – Amsterdam
  • Bij Jef (*)–Den Hoorn
  • De Rozario –Helmond
  • Lars – Amsterdam
  • Flavours – Weert
  • Soenil Bahadoer – De Lindehof (**) – Nuenen

14.30-16.00 uur
Proefschrift Restaurants Showcase Talentvol Chef

  • Thijs Meliefste – Meliefste – Wolphaartsdijk
  • Thomas Diepersloot – Voltaire – Leersum
  • Takis Panagakis – Elea – Rijswijk
  • Vilmos Dohnal – Vermeer (*) – Amsterdam
  • Jurgen van der Zalm – Vinkeles (**) – Amsterdam

Proefschrift Restaurants Showcase Talentvol Gastheer/gastvrouw

  • Janine Kinderman – De Zeeuw-Haarlem
  • Marco Westra – Bridges (*)- Amsterdam
  • Danny van Houten – Het Bosch- Amsterdam
  • Anne Spruijt-Hövels – De Burgemeester (*) – Linschoten
  • Patricia Helleman – Zout&Citroen- Oosterhout

16.30-18.00 uur
Uitreiking Persian Caviar Trophy met aansluitend:

Masterclass Onno Kokmeijer met Persian Caviar
Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**, Amsterdam) presenteert voor bezoekers aan de beurs een kaviaar masterclass. U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van The Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

18.30-19.30 uur
Erik van Loo (Parkheuvel **, Rotterdam) presenteert Label Rouge i.s.m. Sopexa en Melman Communications

U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

Copa Jerez Theater

12.00-14.00 uur
Nationale finale Copa Jerez:

Sherry is hot. Ook op deze editie van Gastronomie/Fine Food Professional waarop dé finale van de nationale Copa Jerez plaatsvindt. Teams van verschillende restaurants presenteren hun sherry-spijscombinaties t.o.v. een professionele jury. Het winnende team vertegenwoordigt ons land in 2019 bij de internationale finale in Frontera de Jerez.

Deelnemende restaurants:

  • Arjan Bisschop – De Heeren van Harinxma (*) – Beetsterzwaag
  • Huub van der Velden – Cheval Blanc (*) – Heemstede
  • Jermain De Rozario – De Rozario – Helmond
  • Stef de Schaaf – Somm – Uden

14.30-15.30 uur
Winnende wijn-spijscombinaties RieslingWeeks 2018
Maar liefst 75 restaurants schreven zich dit jaar in voor de RieslingWeeks wijn-spijscompetitie. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Informatiebureau voor Duitse Wijn en The Wine & Food Association en heeft tot doel te laten zien hoe chefs en sommeliers zich laten inspireren door uiteenlopende Duitse wijnen.

Restaurant Cheval Blanc (*) uit Heemstede en By Pascal uit Oosterhout presenteren hun winnende wijn-spijscombinaties.

U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

16.30-18.00 uur
Masterclass Jerez: Terroir versus palomino-druif, onder leiding van César Saldaña. (Algemeen directeur Consejo Regulador van de DO’s Jerez-Xérès-Sherry, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, Vinagre de Jerez en Brandy de Jerez).

De sherry’s die tijdens de presentatie van César geproefd zullen worden:

– Mirabrás Palomino (Barbadillo)
– Fino Inocente (Valdespino)
– Fino Tres Palmas (González Byass)
– Manzanilla de Añada 2012 4/11 (La Callejuela)
– Amontillado Harveys (Fundador)
– Oloroso Vintage 2001 (Williams & Humbert)
– Dulce ‘Añada 2000’ (Lustau)

U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma).

 

Orange Wine Revolution Theater

12.00-13.30 uur
Proefschrift Restaurants Showcase talentvol sommelier

  • Geert Rutten – Manoir Restaurant Inter Scaldes- Kruiningen
  • Stefan Wierda – Merlet – Schoorl
  • Laurence Reintjens – Taiko – Amsterdam
  • Jesse Dean Bruijstens – Da Vinci – Maasbracht
  • Yvo Kwak – Voltaire – Leersum

13.45-14.30 uur
Chef Bledar Kola met wijnen uit Albanië

Chef Bledar Kola, slowfood restaurant Mullixhiu, Tirana, Albanië (voorheeen werkzaam bij o.a. Pied a Terre, Noma, Le Gacroche, Faviken) kookt bij een overzichtsproeverij van verschillende Albanese wijnen uit dit nog onontdekte Balkanland.

U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

15.00-15.45 uur
Winnaar Gramona Amuse Wedstrijd 2018
De winnaar van de Gramona Amuse Wedstrijd, restaurant Bridges uit Amsterdam, zal hier samen met Wijnimport J. Bart de winnende amuse combinatie met Gramona presenteren.

U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

16.00-16.45 uur
Orange Wine Revolution
Overzichtsproeverij van verschillende producenten van Orange Wine Revolution met wijnen uit o.a. Georgië, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Spanje, Slovenië. U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van The Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

17.15-18.00 uur
Orange Wine Revolution
Chef Janez Bretovz, restaurant JB, Ljubljana, Slovenië met Orange wijn-spijscombinaties. U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van The Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

18.30-19.15 uur
Orange Wine Revolution

Chef Bledar Kola, slowfood restaurant Mullixhiu, Tirana, Albanië (voorheeen werkzaam bij o.a. Pied a Terre, Noma, Le Gacroche, Faviken) met Orange wijn-spijscombinaties. U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

30e Proefschrift Wijnconcours ‘Vinodroom’

Genomineerde Proefschrift Wijnconcourswijnen worden gedurende de dag gepresenteerd in het 30e Proefschrift Wijnconcours Theater. Het betreft hier witte en rode wijnen, vins nature en champagnes. De bijbehorende importeurs zullen deze wijnen van commentaar voorzien.

12.00-13.00 uur
Wijnspeciaalzaak champagnes

13.00-14.00 uur
Wijnspeciaalzaak wijnen van € 7,50 t/m € 10,00 en van € 10,01 t/m € 15,00

14.00-15.00 uur
Wijnspeciaalzaak wijnen van € 15,01 t/m € 20,00

15.00-16.00 uur
Wijnspeciaalzaak wijnen van € 20,01 t/m € 30,00

16.00-17.00 uur
Wijnspeciaalzaak Vins Nature van € 10,01 t/m € 20.00

17.00-18.00 uur
Wijnspeciaalzaak wijnen meer dan € 30,00

18.00-19.00 uur
Premium Choice wijnen (wit en rood) van € 30,01 t/m € 50,00

Proefschrift Restaurants Podium

14.00-15.30 uur
Proefschrift Restaurants Showcase Beste Fromager van het Jaar

De kandidaten bouwen vanaf 12.30 hun kaastafels op de beursvloer op

Jacqueline Kooij – restaurant Allure – Rotterdam
Marc Crijns – restaurant Crijns – Bladel
Iris Schot – restaurant Central Park -Voorburg
Joyce van Hoof – restaurant De Rozario – Helmond
Lisa Veldman – restaurant De Mandemaaker – Bunschoten-Spakenburg
Marieke Löhr – restaurant De Burgemeester (*) – Linschoten
Martijn Struijk – restaurant By Pascal – Oosterhout

16.00 uur
Uitreiking landelijke finale Copa Jerez

17.30-18.15 uur
Prijsuitreiking 30e Proefschrift Wijnconcours

18.30-19.15 uur
Paneldiscussie onder leiding van journalist Hans van de Meeberg
Thema: restaurantgidsen en recensies
Op de dag van de lancering van online restaurant platform Proefschrift Restaurants gaat journalist Hans van de Meeberg (o.a. Misset Horeca, FD, Winelife) de uitdaging aan! Wat is de wisselwerking tussen chefs en recensies? De panelleden: Lot Piscaer (AD Gouden Pollepel), Joel Broekaert (NRC), Jacques Hermus (Dagblad van het Noorden), Adriaan Verkerk (Jacobsz), Richard van Oostenbrugge (212) en Adrian Zarzo (o.a. Zarzo, Valenzia).

19.30-20.45 uur
Proefschrift Restaurants Awards en presentatie

  • Wijnkaart van het jaar
  • Wijn-spijsspecialist
  • Prijs-plezier van het jaar van het jaar
  • Restaurant van het jaar (vier categorieën)
  • Fromager van het jaar
  • Talentvol gastheer/gastvrouw van het jaar
  • Gastheer/gastvrouw van het jaar
  • Talentvol sommelier van het jaar
  • Sommelier van het jaar
  • Talentvol chef van het jaar
  • Chef van het jaar (vier categorieën)